HR EN
Nazovite nas: +385 98 9317 722

Kako odabrati pravu paletu boja za svoj dom

Razmislite o raspoloženju koje želite stvoriti: Odabir boja trebao bi se temeljiti na tome kakvu atmosferu želite stvoriti u svakoj prostoriji. Na primjer, za spavaću sobu možete razmisliti o umirujućim bojama poput plave ili zelene, dok bi u dnevnom boravku možda željeli nešto življih boja koje će stvoriti ugodnu atmosferu.

Uzmite u obzir prirodno osvjetljenje: Prirodno osvjetljenje u prostoriji može utjecati na percepciju boja. Ako prostorija ima puno prirodne svjetlosti, možete razmisliti o nešto tamnijim bojama, dok bi prostorije s manje prirodne svjetlosti trebale koristiti svjetlije boje koje će otvoriti prostoriju.

Razmotrite postojeće elemente: Postojeći elementi u sobi poput namještaja, tepiha ili umjetničkih djela također mogu utjecati na odabir boja. Uzmite u obzir boje koje već postoje u prostoriji i razmislite o tome kako nove boje mogu komplementirati postojeće elemente.

Koristite kolorističke sheme: Kolorističke sheme su kombinacije boja koje rade zajedno kako bi stvorile harmoničan izgled. Možete koristiti kolorističke sheme kao početnu točku za odabir boja i zatim prilagoditi prema svojim željama.

Testirajte uzorke boja: Prije nego što se obvezujete na određene boje, preporučljivo je testirati uzorke boja. Kupite nekoliko uzoraka boja i stavite ih na zidove kako biste vidjeli kako se boje mijenjaju tijekom dana i noći. 

Kombiniranje različitih boja može stvoriti jedinstven i zanimljiv izgled u vašem domu. Ne bojte se eksperimentirati i kombinirati različite boje kako biste stvorili izgled koji vam se sviđa.

Kao i kod bilo kojeg drugog aspekta dizajna, važno je da se osjećate ugodno s odabranim bojama i da one odražavaju vaš stil i osobnost.

Boje u interijerima su i dalje u trendu u 2023. godini, ali se trendovi i stilovi mijenjaju i prilagođavaju se vremenima. U nastavku su navedeni neki od najpopularnijih trendova boja za interijere u 2023. godini:

Neutralne boje: Neutralne boje poput bijele, sive i bež su i dalje popularne u 2023. godini, pogotovo u modernim i minimalističkim interijerima. One pružaju elegantan i suptilan izgled te se mogu kombinirati s drugim bojama za dodavanje malo kontrasta.

Zelena: Zelena boja je već neko vrijeme popularna, a očekuje se da će nastaviti biti trend u 2023. godini. Različite nijanse zelene mogu stvoriti različite učinke u prostoriji – svjetlije nijanse mogu stvoriti osjećaj prirodnosti, dok tamnije nijanse mogu stvoriti osjećaj elegancije.

Plava: Plava boja također je popularna u interijerima u 2023. godini, pogotovo u svjetlijim nijansama koje stvaraju osjećaj mira i opuštanja. Tamnije nijanse plave mogu stvoriti osjećaj elegancije i profinjenosti.

Roza: Roza boja, posebno svijetlije nijanse, očekuje se da će postati popularna u 2023. godini. Roza boja može dodati toplinu i mekoću u prostoriju, pogotovo u kombinaciji s neutralnim bojama.

Crna: Crna boja se često koristi kao akcentna boja u interijerima, ali se očekuje da će postati popularnija kao dominantna boja u 2023. godini. Crna boja može stvoriti dramatičan izgled u prostoriji i koristi se u modernim, minimalističkim interijerima.

Žuta: Žuta boja se također očekuje da će biti popularna u 2023. godini, pogotovo svjetlije nijanse koje stvaraju osjećaj topline i sreće. Žuta boja se može koristiti za dodavanje živosti i optimizma u prostoriju.

Uz ove trendove, važno je zapamtiti da je odabir boja za interijere osobna odluka i da bi trebao odražavati vaš stil i osobnost. Odaberite boje koje vam se sviđaju i koje će vam stvoriti ugodan dom.

Postoje mnoge kompanije koje proizvode boje za interijere, a ovdje su navedene neke od najboljih:

Benjamin Moore – američka tvrtka koja proizvodi visokokvalitetne boje za interijere i eksterijere, sa širokim izborom boja i finiša.

Sherwin-Williams – američka tvrtka koja proizvodi široku paletu boja za interijere i eksterijere, sa naglaskom na inovativnosti i trajnosti.

Farrow & Ball – britanska tvrtka koja se bavi proizvodnjom visokokvalitetnih boja za interijere, sa naglaskom na tradicionalnim bojama i finišima.

Behr – američka tvrtka koja proizvodi visokokvalitetne boje za interijere i eksterijere, sa širokim izborom boja i tehnologijom koja pomaže u smanjenju mirisa boje.

Dulux – britanska tvrtka koja se bavi proizvodnjom boja za interijere i eksterijere, sa naglaskom na trajnosti i održivosti.

Jotun – norveška tvrtka koja proizvodi visokokvalitetne boje za interijere i eksterijere, sa naglaskom na kvaliteti i inovativnosti.

PPG – američka tvrtka koja se bavi proizvodnjom boja za interijere i eksterijere, sa naglaskom na održivosti i tehnologiji koja pomaže u smanjenju štetnih utjecaja na okoliš.

Ovo su samo neke od najboljih kompanija za boje u interijeru, a odabir ovisi o osobnim preferencijama, potrebama i proračunu. Važno je odabrati kvalitetne boje koje će trajati dugi niz godina i koje će se uklopiti u vaš interijer.

Neke od popularnih brendova za boje u Hrvatskoj su Dulux, JUB, Beckers, Alpina, Sikkens, Tikkurila, Caparol i dr. Međutim, važno je napomenuti da popularnost brenda ne znači nužno da su njihove boje najbolje ili najkvalitetnije na tržištu.

Kada birate brend boja za svoj dom, važno je uzeti u obzir ne samo popularnost brenda, već i kvalitetu proizvoda, vrstu boje koju tražite (npr. za unutarnju ili vanjsku upotrebu), željene karakteristike boje (npr. otpornost na ogrebotine, trajnost, lakoća čišćenja), cijenu i druge faktore koji su vam važni.

U konačnici, najbolje je napraviti istraživanje i procijeniti različite brendove i proizvode prije nego što donesete odluku o kupnji boje za svoj dom. Ako niste sigurni slobodno nas kontaktirajte, rado ćemo vam pomoći.