HR EN
Nazovite nas: +385 98 9317 722

Što su zidni tapeti i kad ih koristiti u prostoru

Zidni tapeti su ukrasni materijali koji se primjenjuju na zidove u interijeru. Obično su izrađeni od papira, vinila, tekstila ili drugih materijala, a mogu biti dostupni u različitim stilovima, dezenima, bojama i teksturama.

Kada koristiti zidne tapete u interijeru ovisi o individualnim preferencijama i stilu uređenja prostora. Zidni tapeti mogu se koristiti na različite načine, ovisno o veličini prostora, namjeni prostorije, stilu uređenja i željenom učinku.

Primjerice, zidni tapeti mogu se koristiti za:

Stvaranje naglašenog zidnog elementa u prostoru: odabirom tapete u živopisnom dezenima ili kontrastnoj boji može se stvoriti naglašen zidni element u prostoru.

Stvaranje teksturnog interesa: tapete s različitim teksturama mogu dodati dubinu i interes u prostoru.

Stvaranje intimnijeg osjećaja: tapete s mekanim tonovima i nežnim dezenima mogu stvoriti intimniju atmosferu u sobi, što ih čini idealnim za spavaće sobe.

Stvaranje iluzije: tapete s vertikalnim prugama mogu stvoriti iluziju viših stropova, dok tapete s horizontalnim prugama mogu stvoriti iluziju širine.

Zidne tapete mogu biti prilično praktične u određenim situacijama, kao što su primjerice:

Sakrivanje neuglednih zidova ili manjih oštećenja na zidu.

Uređenje malih ili uskih prostora: odabirom svjetlijih tapeta ili tapeta s vertikalnim prugama mogu se vizualno proširiti mali prostori.

Dodavanje tekstaure: tapete s teksturama mogu dodati interes i dubinu prostoru koji inače može izgledati dosadno.

U konačnici, odabir zidnih tapeta u interijeru ovisi o vašim željama i potrebama, a bitno je uzeti u obzir stil prostora i željeni učinak koji želite postići.

Kvaliteta zidnih tapeta ovisi o više faktora, kao što su materijal, izrada, dezen i brand. S obzirom na to da postoji mnogo različitih proizvođača i brendova zidnih tapeta, teško je odrediti koji su najkvalitetniji. Međutim, postoje neki brandovi koji su se istaknuli kao kvalitetni i popularni među potrošačima:

Cole & Son – ovo je britanski brend koji proizvodi visokokvalitetne zidne tapete koje su popularne među dizajnerima i arhitektima interijera.

Farrow & Ball – još jedan britanski brend koji je poznat po kvalitetnim bojama i zidnim tapetama koje su ekološki prihvatljive i izrađene od prirodnih materijala.

Graham & Brown – ovaj britanski brend nudi širok izbor zidnih tapeta različitih stilova, dezena i boja.

Sandberg – ovo je švedski brend koji proizvodi visokokvalitetne zidne tapete s prepoznatljivim skandinavskim stilom.

Thibaut – ovaj američki brend proizvodi kvalitetne zidne tapete s različitim dezenima i stilovima, od tradicionalnih do modernih.

Osim ovih brendova, postoje i drugi proizvođači koji nude kvalitetne zidne tapete, a važno je provjeriti materijal od kojeg su izrađene, dezen i izradu prije donošenja odluke o kupnji.

Odabir zidnih tapeta ovisi o vašem ukusu, stilu uređenja prostora i funkciji prostorije. Evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći u odabiru zidnih tapeta:

Razmislite o prostoru u kojem ćete koristiti tapete – boje, uzorci i teksture tapeta ovise o tome koji se prostor uređuje. Na primjer, dječja soba može zahtijevati svjetlije i šarenije tapete, dok bi za spavaću sobu možda bolji izbor bili umirujući uzorci i boje.

Razmislite o stilu uređenja – odabir zidnih tapeta trebao bi se uskladiti sa stilom ostalog namještaja i dekoracija u prostoriji. Ako imate klasičan namještaj, možda bi bili bolji izbor tapete s tradicionalnim uzorcima, dok bi moderna soba možda bolje izgledala s geometrijskim ili apstraktnim uzorcima.

Uzmite uzorak tapeta – prije nego što se odlučite za kupnju, nabavite uzorak tapeta i provjerite kako izgleda u prostoru i kako se slaže s namještajem i ostalom dekoracijom.

Razmislite o kvaliteti tapeta – provjerite materijale i izradu tapeta. Kvalitetne tapete će trajati dulje i izgledati bolje tijekom vremena.

Odaberite pravu količinu – izračunajte koliko tapeta vam je potrebno za cijelu prostoriju, ali i pazite na odgovarajuće uzorke i prilagođavanje tapeta u skladu s dimenzijama prostorije.

Razmislite o profesionalnoj instalaciji – ako niste iskusni u postavljanju tapeta, možda bi bilo bolje potražiti pomoć profesionalaca koji će osigurati da su tapete postavljene pravilno i izgledaju najbolje što mogu. Rezervirajte termin online još danas.